Oscar Harris

Oscar Harris

Al ruim een halve eeuw staat crooner, entertainer en ‘mister Soul’ Oscar Harris op het podium. Hij trad op met een keur van grote, internationale sterren, veroverde verschillende werelddelen met zijn songs en maakte een onvoorstelbare hoeveelheid singles, elpees en cd’s. Zijn carrière begon in 1960, op een zondagmiddag in Paramaribo.

In 1973 verliet Harris The Twinkle Stars. Eigenlijk voelde hij zich meer ‘crooner’ dan bandlid, hoewel hij op toernee in de VS nog solidair was gebleven met de groep. Daar probeerde Arthur Miller, bekend als schrijver, ex-echtgenoot van Marilyn Monroe én concertorganisator, hem over te halen om een platencontract te tekenen. Zijn stem en performance hoorden volgens Miller absoluut thuis in de Amerikaanse showbizz. Vleiend, zonder meer, maar Harris weigerde zijn band in de steek laten. Als collectief waren ze gekomen en zo zouden ze ook weer terugvliegen. Uiteindelijk ging hij toch solo, omdat hij ook andere genres wilde verkennen. Daar moest het publiek aan wennen maar in 1980 was het raak ook met de enorme hit Song for the children die hem ook internationale roem bracht. Harris ging op toernee door onder meer Israël, Indonesië en Afrika.

Daarna trad Harris geregeld op met het Metropole Orkest en verkende hij vrijwel alle denkbare genres. Recentelijk maakte hij zijn opwachting in verschillende tv-programma’s. Tot op de dag van vandaag is hij een veelgevraagd artiest. Vanwege zijn stem, zijn veelzijdigheid - de laatste jaren zoekt hij het meer in een jazzy en bluesy repertoire - en zijn innemende performance. Welke nummers hij zingt - Lou Rawls, Brook Benton of liever latin, salsa of zelfs hiphop - is hem om het even. Zolang hij de zaal maar laat genieten: ‘Entertaining is my business.’